новини

мин.цена:
макс.цена:
Руский English Български

Област Варна

Състои се от 12 общини със 158 населени места и население от около 460 000 жители. Сред по-важните общини са Варна, с икономическата и управленска активност на областта, както и Девня, Аксаково, Провадия, Суворово, Вълчи дол.

Географското положение, изградената инфраструктура, био-климатичният потенциал, черноморското крайбрежие, както и икономическите и човешки ресурси, предопределят отлична възможност за просперитет на региона.

Климатът в района е повлиян изцяло от Черно море – тук лятото е топло с много слънчеви дни и без превалявания, пролетта е прохладна, а есента е по-продължителна и топла, поради по-бавното изтиване на морската вода. Зимата се характеризира с нетрайна снежна покривка, която обикновено се задържа около 2 до 4 седмици, но през сезона понякога се наблюдават силни ветрове.

Благоприятните климатични и географски условия са утвърдили Варна и близките комплекси като първокласни морски и балнеоложки курорти.

Геофизическите проучвания показват наличието на предпоставки за откриването на нефт и газ в морския шелф край нос Галата. Въглища, манганова руда, готварската сол са също сред най-важните природни ресурси на областта. Значителен интерес представляват и водите, богати на йод, бром, бор и др. Значителни са запасите от варовици, големи количества пясъци.

Истинско богатство за Варненска област са термалните извори, имащи важно национално и регионално значение. Основна черта в икономическото развитие на областната икономика е високата степен на концентрация и специализация на производството.

Тук е съсредоточено цялото производство на Република България на калцинирана сода, сода каустик, поливинилхлорид, 80 на 100 от корабите, дизелови двигатели, товарни автомобили, 35 на сто от цимента, 20 на сто от минералните торове, 15 на сто от продуктите на хранително-вкусовата промишленост и т.н. Основен отрасъл за Варненска област е промишлеността. Водещо място, заема машиностроенето, с основни направления - корабостроене, химическа промишленост и двигателостроене. ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Девня" са две от най-мощните топлоелектротехнически централи на Балканите. Структуроопределящ отрасъл в развитието на областната икономика е и селското стопанство.

През територията на Североизточния район преминават три пан-европейски транспортни коридора: № 7 (Дунавският воден път), № 8 (Дурас - Скопие - София - Бургас - Варна) и № 9 Хелзинки - Киев - Русе - Александрополис. През областта преминава и комуникационна и транспортна мрежа, свързваща района с останалите части на страната. Предстои доизграждането на автомагистрала Хемус, която е пряката връзка на областта със София. Има отлично развит ЖП и автобусен транспорт, а във Варна има активно работещо летище. ЖП възел - Варна се свързва с вътрешността на страната по пет направления, а варненския Летищен комплекс е един от най-големите в страната. Във Варна се намира и един от най-големите морски пристанищни комплекси на България, който разполага с пет пристанища: Варна-Изток, Варна-Запад, ТЕЦ Варна и пристанището в с. Тополи. Държавната корабоплавателна компания "БМФ" разполага с кораби с обща товароподемност 1 300 хил. тона, а чрез една от най-големите фериботни линии в света Варна - Иличовск е изграден пряк мост до Украйна.

Варненска област е един от основните научни и културни центрове на страната. Тук се намират 9 висши учебни заведения, 4 от които са в града.

В рамките на област Варна се намират едни от най-престижните курортни селища по черноморското крайбрежие.

Туристическите комплекси "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена", "Ривиера" и "Слънчев ден" споделят известността на най-реномираните курорти в света. "Черноморец" е местност на юг от Варна със стръмни брегове покрити с гъсти гори. В комплекса има множество бунгала, хижи и почивни станции. Курортните комплекси, разположени в близост до Варна разполагат с над 40 000 легла, което представлява една трета от хотелската база на страната. Туристическият бизнес реализира около 10 на 100 от произвеждания национален доход на територията на областта.

Известният квартал Виница е разположен на 10 км североизточно от Варна. Гористата местност около квартала е любимо място на жителите на града за разходки и пикници, а в самият квартал има множество частни хотели, къщи за почивка и заведения. Нос Галата е атрактивно географско образувание с високи скалисти брегове. В близост се намира и квартал Галата, където има множество частни хотели и ваканционни къщи. Около Аспаруховият мост, близо до квартал Аспарухово се намират останките от Аспарухово укрепление. Самият мост е популярен най-вече с организираните там бънджи скокове.

Природните и исторически забележителности около Варна, сред които са защитените местности "Аладжа манастир″, "Казашко", местността "Екопарк - университетска ботаническа градина" и природен парк "Златни пясъци”, създават допълнителни условия за отдих и туризъм.

В областта има множество свидетелства, че тези земи са били обитавани още от древни времена - навярно благодарение на близостта си до морето.

Освен известните забележителности в областният град Варна, има и редица други обекти, които привличат вниманието на туристи от близо и далеч: останките на древния град Марцианополис – вторият по големина в древността след Филипополис (днес - Пловдив) и единственият по рода си в България "Музей на мозайките" в гр. Девня, дворецът в Евксиноград, древната крепост Овеч край гр. Провадия и раннохристиянска базилика в местността Джанавара.

Вълнуваща атракция е прабългарското селище Фанагория във варненският квартал Аспарухово - там са възпроизведени битът, ежедневието и бойните подвизи на прабългарите.

Не са малко и природните забележителности в областта - местността "Побити камъни", р. Камчия, която се влива в Черно море, множество резервати и защитени местности, красиви вековни гори - уникално съчетание на море, река, планина.